De energieprijzen stijgen enorm en zo ook onze energierekening. Ze bereiken zulke hoge hoogtes dat sommige gezinnen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Naast minder energie verbruiken, zijn er ook andere manieren om energie te besparen. Een van deze manieren is het aanschaffen van zonnepanelen. Met behulp van zonnepanelen wordt zonne-energie omgezet in elektriciteit. Het zijn de zonnecellen in de zonnepanelen die het daglicht opvangen en het omzetten naar gelijkstroom. Omdat gelijkstroom niet gebruikt kan worden in huis, worden zonnepanelen altijd voorzien van een omvormer. Zo wordt de elektriciteit omgezet naar wisselstroom waardoor de elektriciteit wel gebruikt kan worden in huis. Hoe meer licht er op de zonnepanelen valt, des te hoger de opbrengst. Zonnepanelen werken ook bij diffuus licht, zonlicht dat niet direct de aarde bereikt, zoals wanneer het bewolkt is.
Investering
Zonnepanelen zijn een goede energieopwekker, waardoor je er goed energie mee kan besparen. Alleen is de aanschaf van zonnepanelen wel erg prijzig. Niet iedereen kan deze investering zomaar maken. Daarentegen verdien je deze investering in een aantal jaren nagenoeg terug, doordat je nu lagere energiekosten hebt. De kosten van de zonnepanelen hangt ook af van het aantal zonnepanelen dat je aanschaft. Dit is vaak weer afhankelijk van de grootte van je dak. Tegenwoordig is er wel een regeling om het aankoopbedrag van de zonnepanelen te verlagen. Dit kan door de btw van de zonnepanelen en installatie terug te vragen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst ziet je dan namelijk als mini-energiebedrijf en ben je voor de wet ondernemer, ook al ben je dat in het dagelijks leven niet. Dit scheelt bijna 21 procent van de kosten.
Geïntegreerde zonnepanelen
Naast een grote investering vinden sommige zonnepanelen ook niet mooi staan op het dak. Daarvoor zijn nu hele goede oplossingen gevonden. Er zijn zonnepanelen dakpannen die in een horizontale lijn met normale dakpannen op het dak worden geplaatst. Hierdoor vallen ze nauwelijks op in tegenstelling tot zonnepanelen die op het dak worden geplaatst. Deze zonnepanelen dakpannen zijn voornamelijk geschikt voor nieuwebouw- of renovatieprojecten. Btw zonnepanelen in nieuwbouw zijn beter in te bouwen dan in een huidige woning. Ze kunnen uitsluitend op vlakken daken worden geplaatst, inpassing in bestaande daken is moeilijker. Het is niet onmogelijk, maar vraagt wel om grote aanpassingen. Bij een nieuwbouw- of renovatieproject kunnen ze er al bij de ontwerpfase van de woning rekening houden met zonnedakpannen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende ventilatie op het dak onder de zonnedakpannen. De zonnedakpannen maken dan deel uit van de gebouwschil en kunnen daarom één-op-één worden vervangen door normale dakpannen. Verder zijn er nog andere eisen die gesteld worden aan de opbouw van het dak met zonnedakpannen, zoals een hogere tengel om de stekkers van de panelen onder de panlat door te kunnen halen, de breedte en positie van het dakvenster staan in relatie tot de zonnedakpannen.