Sluit je eerste hypotheek gemakkelijk af met deze tips

De aankoop van een eerste huis is een enorme stap waar veel jongvolwassenen in Nederland mee te maken krijgen. Of je nou samen een huis koopt of alleen, vrijwel alle huizenbezitters hebben een hypotheek afgesloten bij de aankoop van de woning. Als je dit voor het eerst doet komt er een hoop meer bij kijken dan je in eerste instantie verwacht. In dit artikel helpen we je op weg om meer duidelijkheid te krijgen over hoe alles werkt en waar je op moet letten.

Je financiële gezondheid

Een belangrijke factor voor de bank om je al dan niet een hypotheek te verstrekken is je huidige financiële situatie. Op het moment dat je bij de bank aanklopt voor een hypotheek zullen ze altijd kijken naar je dienstverband en inkomenszekerheid. Een contract voor onbepaalde tijd is vaak een vereiste. Als je geen vast contract hebt maar een dienstverband voor bepaalde tijd dan hoeft dat niet gelijk te betekenen dat je geen hypotheek kan krijgen. De bank neemt in zulke gevallen soms genoegen met een intentieverklaring waarin je werkgever verklaart dat hij of zij van plan is om je een vast contract aan te bieden na afloop van je tijdelijke aanstelling. Tot slot is het van belang dat je zelf ook wat geld kan inbrengen voor de aanschaf van je woning. Eigen kapitaalinbreng is een belangrijke indicator van een goede financiële gezondheid. Daarnaast kan je ook een huis met hogere waarde kopen als je zelf meer kan inbrengen.

Bepaal de hoogte van je hypotheek

Mocht je in aanmerking komen voor het aangaan van een hypotheek dan is het meest interessante natuurlijk wat de maximale hoogte is van je hypotheek. De hypotheekverstrekker kan je hier mee helpen maar je kan ook makkelijk online je maximale hypotheek berekenen. De maximale hoogte is afhankelijk van verschillende factoren zoals hoogte van je inkomen. Een hypotheek is vanzelfsprekend niet een gratis lening. De banken rekenen een bepaalde hoeveelheid rente op je hypotheek. Bij het kiezen van een hypotheekverstrekker is de hypotheekrente dan ook één van de grote factoren waarop de verstrekkers zich van elkaar kunnen onderscheiden. Als je al eerder een hypotheek hebt gehad dan kan het lonen om bij dezelfde verstrekker te blijven maar het is altijd goed om online wat onderzoek te doen. Je kan op diverse verschillende sites de hypotheekrente vergelijken. Als je zeker weet dat je een hypotheek kan aangaan en als je een idee hebt van welke hypotheekverstrekker voor jou het meest interessant is kan je op zoek gaan naar een nieuwe woning.