Helemaal overtuigd van de vegan lifestyle?

Vegan lijkt meer dan ooit hip en trendy te zijn. Steeds meer mensen kiezen voor een bewustere manier van leven, denken en doen, en daar past deze levensstijl perfect bij. Voor wie er nog niet helemaal in thuis is, zal het vooral een andere manier van eten zijn die kenmerkend is voor deze levensstijl, toch gaat het over zoveel meer. Vegan leven kun je namelijk ook op het vlak kledij, vrije tijd en welzijn realiseren. Benieuwd? Lees snel verder!

Waarom zou je voor vegan kiezen?

De voordelen die met de vegan levensstijl komen, kunnen we voornamelijk zien op het vlak van de eigen gezondheid, de bescherming van dieren en de aandacht voor het milieu. Zo vermindert de kans op allerhande kwaaltjes en ziektes, worden een aanzienlijk kleiner aantal dieren opgeofferd en zorgt het voor een kleinere ecologische voetafdruk. Veel voordelen die jou en de wereld rond jou een stukje gezonder en beter moeten maken.

De vegan lifestyle in de praktijk

Voeding

Binnen de vegan lifestyle is voeding ongetwijfeld het meest gekend. Zo eten veganisten niets dat van dierlijke oorsprong is. In tegenstelling tot de vegetariërs zullen veganisten bijvoorbeeld ook geen melk, eieren, yoghurt en honing consumeren. Aandachtspunt in deze manier van eten is dat ervoor moet gezorgd worden dat er geen tekorten aan bepaalde voedingsstoffen opduiken.

Kleding

Ook in hun kleding volgen veganisten hun opvattingen. Zo zal geen kledij gedragen worden die grondstoffen van dierlijke oorsprong bevat. Geen leren schoenen dus of een wollen jas met een bonten kraag. Ook dons, veren en zijde zijn niet aan de orde. In plaats daarvan kiest men voor onder andere hennep en katoen.

Leven

Je kunt stellen dat de vegan lifestyle in alle aspecten van het leven wordt doorgetrokken in de zin van bewuster leven, handelen en denken. Ook naar vrije tijd toe zijn bijvoorbeeld bezoeken aan een dierentuin niet aan de orde of ieder ander vermaak waarvoor dieren gebruikt worden.

Welzijn

Veganisten worden gekenmerkt door een grote bezorgdheid voor dier en medemens. Het bewuster leven zorgt voor een andere manier van in het leven staan en voor een diepere verbinding met zichzelf en met anderen. Vaak kiezen mensen ook voor deze manier van leven op het moment dat ze met bepaalde moeilijkheden geconfronteerd worden. Het zal daarom niet verwonderen dat men bijvoorbeeld binnen de verslavingszorg mensen resoluut ziet kiezen voor een andere manier van leven door bijvoorbeeld veganist te worden.